Azonnali elérhetőség

Hívja munkatársunkat
tel.: +36 30 956 0271
H-P.: 8-16-ig hívható

Technológia

Clean Ozone technológia

A Clean Ozone technológia magyar szakemberek segítségével kifejlesztett osztrák innovációra épülő, nagy kapacitású ózonos fertőtlenítő szabadalommal védett eljárás. A fejlesztés célja a gáznemű ózon előállító technológia ipari méretekben alkalmazható applikációban történő megvalósítása volt. Ez azt jelenti, hogy az ózon rendkívül oxidatív - és ezáltal hatékony fertőtlenítő - tulajdonságát felhasználva ipari méretekben (nagy légterek, nagy „felületek”) legyünk képesek helyiségeket fertőtleníteni.

Az elmúlt években végzett fertőtlenítési tesztjeink bebizonyították, hogy jelentős ózon termelő kapacitásunk és az applikációkhoz kifejlesztett fertőtlenítési módszereink minden eddiginél hatékonyabb megoldást nyújtanak számos felhasználási területen. Tudományos tanulmányok és akkreditált fertőtlenítési tesztjeink is bebizonyították, hogy technológiánkkal hatékonyan tudjuk eliminálni a legellenállóbb gombákat is.

Mivel jelentős igény merült fel a dokumentumkezelés üzletág felől a nagytömegű papír alapú dokumentum fertőtlenítésére - kiemelt tekintettel a károkozó gombafajokra -, ezért kifejezetten erre a tevékenységre kifejlesztett applikációnkat akkreditált teszteknek vetettük alá. A próbafertőtlenítések során bebizonyosodott, hogy az általunk kidolgozott berendezés és módszer rövid idő alatt teljes mértékben lebontja az iratanyagot károsító gombafajtákat, miközben a hordozó dokumentumok sem szerkezetileg, sem tartalmilag nem szenvednek károsodást rövid és hosszú távon sem.

Iratfertőtlenítésről

Az irattárak általánosan egyik legfontosabb tevékenysége és feladata az iratok rendezett, biztonságos, meghatározott ideig történő tárolása, amely során elengedhetetlen a hatékony irat fertőtlenítésre is.

Sajnos általánosan elmondható, hogy az előállító szervezetek tárolási körülményei egyértelműen kedveznek a mikroorganizmusok és a rovarok irattári aktivizálódásának. Mivel papíralapú dokumentumok esetében a fizikai-kémiai degradáció mellett a papír öregedésének, tönkre menetelének egyik legfontosabb oka a biológiai degradáció. Gombák és a rovarok a leggyakoribb biológiai ágensek, melyek komoly károkat okozhatnak az archívumokban, dokumentumokban. A káros folyamatok megállítása különösen nehéz, mivel magát az okot, a nem megfelelő tárolási körülményeket igen költséges módosítani. Több mint 200 penész fajt sikerült azonosítani melyek felelősek lehetnek a papír alapú dokumentumok biológiai degradációjáért. Leginkább szerves közeget szeretik, mint például a cellulóz, vagy zselatin, melyek még a táplálékukat is szolgálják a fejlődéshez. Növekedésükhöz a penészek enzimeket termelnek, melyek kémiailag támadják meg a papír szöveteit és felhasítják a cellulóz makromolekulákat.

A spórák évekig inertek, azaz közömbösek lehetnek, majd a megfelelő környezeti hatásokra (hőmérséklet, nedvességtartalom) újra képesek szaporodni és új telepeket létrehozni. Az általuk a papíron okozott sérülések irreverzíbilisek, visszafordíthatatlanok. Akár a teljes dokumentumot meg tudják semmisíteni.

Az iratfertőtlenítés során hazai gyakorlatban olyan vegyszereket használnak, amelyek amellett, hogy alkalmatlanok a nagy tömegben tárolásra érkező iratállomány hatékony fertőtlenítésére, egészségkárosító hatásúak is. A jelenleg alkalmazott módszerekkel egy-egy iratcsomagot elemeire bontva, aprólékosan, vegyi anyagokkal kezelnek, ezáltal lényegesen lelassul az irat betárolása is.

A Clean-Ozone iratfertőtlenítésre kidolgozott technológiája a speciális műszaki kialakításának köszönhetően egyértelműen a jelenleg létező – mondhatjuk egyetlen – eljárás nagy mennyiségű iratanyagok fertőtlenítésére. Az ózon non-biocid hatóanyagként nem számít vegyszernek, behatás után nem képződik vegyszermaradvány. A helyszíni előállítás (in situ) következtében nem kell számolni a vegyszerraktározás logisztikai, anyagi és környezetvédelmi terheivel.

A fertőtlenítés lépései:

1. A fertőzöttség mértékének megállapítása

Minden esetben szakembereink az eredeti tárolási helyszínen állapotfelmérést végeznek. A felmérés során részletesen vizsgálják az iratállomány fertőzöttségi szintjét. Erősen fertőzött (penészes) iratanyagok esetén szükséges esetben akár laboratóriumi vizsgálatok szükségesek. A közepesen, illetve nem fertőzött állomány esetén, helyszínen bioluminszecencia elvén működő szabadalmaztatott módszer használatával percek alatt lehetőségünk van a mikroorgaznimusok jelenlétének kimutatására. A mérések eredménye alapján javaslatot teszünk a fertőtlenítés mikéntjét

2. Szárítás:

Sok esetben magas páratartalmú helységekből előkerült iratanyagok nemcsak fertőzöttek, de nedvesek, sőt vizesek. Az iratanyagok szárítására a legmodernebb adszorpciós szárító berendezéseket alkalmazzuk, így elkerülhető a papírlapok „össszesülése”.

3. Fertőtlenítés:

Az általunk kidolgozott egyedi ózonos fertőtlenítési technológiával, az iratanyagok fertőzöttségi szintjének megfelelő időtartamú kezelést alkalmazzuk

4. Portalanítás:

Az iratokat a portól, illetve a penésztől szárazon, mechanikus úton történő távolítjuk el, megfelelő szívófejjel ellátott HEPA szűrős ipari porszívóval, annak érdekében, hogy a megfelelő tárolási körülmények közé való visszahelyezés után a lehető legkisebbre csökkentsük egy újabb penésznövekedés lehetőségét